Antik çağlardan beri üzerinde yerleşim olduğuna inanılan Akyaka yakın yıllara kadar gözlerden uzak küçük bir balıkçı köyü olarak kalmıştı. Akyaka’nın geniş kitleler tarafından tanınması 1970’lere dayanır. O yıllarda çok küçük çaplı da olsa turizm faaliyetleri başlamıştır.
Çevre il ve ilçelerden ve büyük şehirlerden gelen ziyaretçiler Akyaka’nın bakir doğası, yazın bile hiç kesilmeyen meltemi için Akyaka’da yazlık evler, turistik tesisler inşa etmeye başlamışlardır. 1980’lerdeki turizm patlaması ile birlikte Akyaka bugünkü "turistik belde" görünümünü almıştır.
Türkiye’nin en Güney Batı ucundaki Muğla ilinin sınırları içinde yer alan Akyaka, Gökova Körfezi'nin doğu ucundadır. Marmaris ile Muğla’nın ortasında Ula ilçesi sınırlarında bulunan Akyaka beldesinin nüfusu kışın 1500 dolaylarında olup, yaz aylarında 3-4 bine ulaşmaktadır. Gökova Körfezinin bittiği yerde, kuzeyinde 1000 m.lik Sakartepe Dağı, güneyinde ise Gökova Ovası bulunan Akyaka'nın bu konumu nedeniyle beğeni kazanmaktadır. İlkbaharda değişik kuş çeşitleri "Gökova" ovasının sazlıklarına gelir.
Akyaka'nın en gözde sahilllerinden biri ise Çınar plajıdır. Ören yolu üzerinde bulunan ve kıyı boyunca asfalt yolu bulunan, ulaşımı kolay Çınar plajının Akyaka ile arası yaklaşık olarak 3 km.dir. Çınar plajı yolu takip edildiğinde Akbük Koyu’na, oradan da Ören (Gereme, Keramos)’a ulaşılır.
Akyaka'da alternatif bir ziyaret güzergahı da Kadın Azmağı adı ile anılan ve doğal güzellikleri ile ünlü su kaynağıdır. Beldede su sporları, sörf, kano yapılabilir, dağ bisikleti ile çevre gezilebilir. Kısa mesafede Azmak Irmağı'na, uzun mesafede ise Sedir Adası'na deniz yolu ile düzenli gidiş geliş yapılmaktadır. Kadın Azmağı'nın sevimli ama gizli konuğu su samuru (lutra lutra) ünlüdür.
Akyaka’nın kuzeyindeki Sakartepe'de ise yamaç paraşütçülüğü yapılabilir.
Akyaka beldesi mimari bakımdan son derece özelliklidir ve beldede tek tip mimari zorunluluğu vardır. Bitişik yapılaşma olmayan, Ula'nın eski evleri örnek alınarak günümüzün modern mimarisi ile birleştirilerek Akyaka'ya has bir sentez oluşturulmuştur. Doğal güzelliğe zıtlık yaratmayan içinde ve dışında ahşap işlemeleri bol, yöreye özgü Muğla bacalarıyla iki katlı çiçekli bahçeleriyle evler inşa edilmiştir. 1983 senesinde Ağa Han Mimarlık Ödülü'nü, mimarlık eğitimi olmamasına karşın, kendi yaptığı ve geleneksel mimariyi taşıyan eviyle Nail Çakırhan kazanmıştır.
Akyaka’ya Muğla’dan geliyorsanız, cenneti görmeye hazır olun. Deniz seviyesinden 671 metre yükseklikteki Sakar geçidinden, çam ormanları arasından dönerek aşağı inerken sürprizlere hazır olun. Bir yanda rengarenk güzelliğiyle Gökova ovası, bir yanda mavi yolculuğun değişmez adresi Gökova Körfezi tüm muhteşemliği ile serilecek gözlerinizin önüne. Yanınızda yörenizde yemyeşil çam ormanları, gözünüzün alabildiğine Gökova körfezinin dantel gibi işlenmiş koyları. Dağları geride bırakır bırakmaz hemen sağa dönüldüğünde Gökova sahilinde yer alan gerçek bir tatil cennetine, Akyaka’ya varacaksınız.
Doğal güzelliklerinin yanında, binlerce yıldır Güney Batı Anadolu’da yaşayan çeşitli medeniyetlerin izlerini taşıyan tarihi dokusu, değişik mimarisi, denizden her daim esen ılık meltem rüzgarları büyüleyecek sizi. Sırtını yasladığı dağların eteğinde Gökova Ovası ile kucaklaşarak Gökova Körfezi ile buluşan Akyaka, bu konumu ile mutlaka görülmesi gereken bir huzur sığınağı.
Mimarisi son derece özellikli. Akyaka evlerinin her biri diğerinden güzel bahçelere sahip. Begonvillerin sarmaladığı bu şirin evler dantel gibi işlenmiş ahşap oymalarla süslü. Akyaka evlerinin mimari tarzı Ulalı Sanatçı Nail Çakırhan’a ait. Ula’nın eski evlerini örnek alarak, Akyaka’da bu mimari özellikteki ilk evi kendine yaptı ve bu çalışmasıyla ödül aldı. Doğayla uyum içinde yaşam süren ve Akyaka’nın en büyük özelliklerinden biri olan bu şirin evlerde kendinizi bir masal diyarında hissetmeniz işten bile değil.
Akyaka’nın hemen yanı başından ağaçlar ve sazlıklar arasından süzülerek Gökova Körfezi’ne akan Kadın Azmağı doğal bir akvaryum gibi. Buraya yürüyerek veya teknelerle de ulaşıp, gezmeniz mümkün. Azmağın serinliği, şiirsel güzellikteki su altı bitki örtüsü, elinizle tutuverecekmiş hissine kapılacağınız balıkları, kaplumbağaları, üzerinde süzülen ördekleri ve sevimli su sumarları(lutra lutra) yörenin doğal dokusunu yaşatıyor. Azmak kenarında birbirinden güzel ve şirin çeşitli restoranlar bulunuyor. Sabah kahvaltısından başlayarak gece geç saatlere kadar hizmet veren bu restoranların tabii ki olmazsa olmazı deniz ürünleri. Burada benzersiz doğal güzellikler arasında Akdeniz ve Ege balıklarını tatmanın, ekmeğinizi azmaktaki balıklar ve ördeklerle paylaşmanın keyfine varacaksınız.
“Gökova” ovasının sazlıklarına gelen değişik türdeki göçmen kuşlar, leylekler, flamingolar ve pelikanlar size ömür boyu unutamayacağınız bir görsellik sunacak. Bu sazlıklar bahar aylarında kuş gözlemi yapan meraklıların akınına uğruyor.
Akyaka’nın incecik, sapsarı ve tertemiz kumlu plajında sakin bir tatil günü geçirmeye niyetlendiyseniz kumsalın hemen arkasındaki çeşitli kafe ve restoranlardan yiyecek ve içeceğinizi temin edebilirsiniz. Sahilden itibaren 2 yüz metre sığlığı devam eden masmavi denizini kulaçlarken bir Akdeniz Fokuna rastlamanız ve birlikte yüzmeniz de mümkün. Bu plajın hemen yanında Orman içi dinlenme tesisleri ve biraz ilerisinde Akyaka’nın gözdesi Çınar plajında da bedeninizi Gökova Körfezi’nin masmavi sularına bırakabilirsiniz. Çınar plajının Akyaka ile arası yaklaşık 3 kilometre. Çınar plajı yolu takip edildiğinde Akbük Koyu’na oradan da Ören (Gereme Keramos)’a ulaşılabilir.
Akyaka’da her türlü su sporu, tarih ve doğayla kucak kucağa orman yürüyüşleri, kaya tırmanışları yapabilir, bisikletle çevreyi gezebilir, Sakar Tepe’de yamaç paraşütünün adrenalin dolu büyüsünü tadabilir, azmak sularında tatilinize kano heyecanını yaşayacağınız bir gün ekleyebilir, Cip Safari turlarıyla çevre köylerdeki yerel kültürü keşfedebilirsiniz. Günlük gezi teknelerinin düzenlediği turlarla da İncekum ve Sedir Adası’na gidip, Gökova Körfezi’nin unutulmaz güzelliklerini yaşamınıza katmayı sakın unutmayın.
Akyaka’da yemek yiyebileceğiniz, bazılarında geceleri canlı müzik de yapılan pek çok restoran mevcut. Yemekten sonra vakit geçirebileceğiniz kafe ve barlarda huzurlu bir gecenin keyfine varabilirsiniz. Açıkhava sinemasında film izlemek güzel bir alternatif olabilir. Renkli bir gece hayatı istiyorsanız Marmaris 30 kilometre uzaklıkta. Aracınız yoksa bile, araç kiralayabilir veya ulaşım için bir taksi tutabilirsiniz.
Neden Akyaka?
Sırtını yemyeşil dağlara, eteklerini masmavi sulara yaymış sessiz, sakin, huzur dolu bir kasaba düşleyin. Yediğiniz içtiğiniz her şey yaşadığınız yörenin doğal ortamında, sağlıklı bir şekilde yetiştiriliyor. Çevre ve gürültü kirliliği yok. Ne yana baksanız yeşil, ne yana baksanız mavi, ne yana baksanız tarih. Etrafınızda gözü rahatsız eden bir yapılaşma yok. İşte burası AKYAKA… Eğer sessiz, sakin kalabalıktan uzak bir tatil istiyorsanız bu belde tam size göre.
Bu huzuru, bu doğallığı korumak, bu sakinliğe sahip çıkmak için Akyaka Belediyesi ve Akyaka Kent Konseyi, Akyaka’nın Uluslararası Yavaş Kentler Birliği (CittaSlow) üyeliği için çalışmalara başladı.
Akyaka sessizliği ve sakinliği, sırtını yasladığı yemyeşil ormanlarla kaplı dağları, akvaryum niteliğinde azmakları, bu azmaklardaki benzersiz su altı florası, duru mavi denizi, Orman Kampı, bol suyu, tarihi dokusu, kendine has mimari özellikteki ahşap evleri, doğal yaşamın bir parçası olan su samurları, yılan balıkları, Akdeniz fokları, flamingoları ve leylekleri ile tercih edilen bir turizm cenneti.
Çam ağaçlarının içindeki yollarda, Sakar dağının ilginç rotalarında uzun yürüyüşler yapıp, ciğerlerinizi temiz hava ile doldurun. Denizden sahile esen rüzgarı sayesinde uçurtma sörfü ve yelken yapmanın keyfini çıkarın. Hatta adalara kendi kullandığınız yelkenli ile gidin. Azmaklarda deniz kanosu ile gezin, kayalıklarda dağcılık heyecanını yaşayın. Bir tarihçi edasıyla antik kalıntıları inceleyin… Tüm bu keyiflerin, heyecanların bir arada yaşanabileceği tek cennet AKYAKA…
Akyaka, güzel ve keyifli bir tatil geçirmek için tercih edilecek, alternatif turizm seçeneklerinin bol olduğu cennet turizm beldelerinden biri. Bir kuş gözlemcisiyseniz bahar aylarında azmakların sazlıklarında kuş türlerini inceleyebilir, balıkçı tekneleriyle balık avına çıkabilir, harika meltemine yelken açabilir, bisiklet meraklısıysanız Gökova’yı pedallarınızla keşfedebilir, doğanın ve tarihin sayfalarında kendinizi baş bir dünyanın kollarına bırakabilirsiniz.
Bir yanda, ahşap oymacılığın harika işçiliği ve pembe begonvilleriyle, bahçeli, beyaz Akyaka Evleri, bir yanda tepeden tırnağa zengin bir tarihi kültürün kalıntılarına sahip İdyma Antik kenti. Azmak manzaralı ya da deniz manzaralı bir butik otelde, apartta ya da pansiyonda kalabilirsiniz, tercih sizin. Fakat başka hiçbir tatil beldesinde, Akyaka’da olduğu kadar kendinizi tarih veya masal kitaplarının sayfalarından süzülmüş, harikalar diyarında yaşayan bir kahraman olarak hissedemezsiniz.
Tekne ile ulaşabileceğiniz Sedir Adası görülmeğe değer güzellikte, antik kalıntılarla dolu üçlü bir ada grubunun en büyüğü. Akyaka gibi Ula ilçesi sınırları içinde ve Gökova Körfezinde yer alıyor. Sedir adasındaki antik kalıntılar görülmeye değer. Tarihi dokusu kadar adanın kuzey kısmında yer alan ve koruma altındaki kumsalı da çok özel. Bu kumlar jeolojik oluşumlar sonucu, özel biçimde oluşan kalker damlacıkları. Ege ve Akdeniz’de Sedir Adası dışında sadece Girit Adası’nda görülüyor. Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın güzelliğini bu kumlara borçlu olduğu söylenir. Bu nedenle adaya Kleopatra Adası da denir. Tarihte Kraliçe Kleopatra ile sevgilisi Romalı Komutan Antonius’un bu adada buluştukları söylenir.
Sahiller
Akyaka’nın merkezinde olan sahillerini üç bölümde inceleyebiliriz. Birincisi halk plajı ikincisi doğal koruma bölgesi olan limanın karşı kıyıları ve üçüncüsü de orman kampının içinde kalan kısımlardır.
Halk plajı gayet temiz ve kullanışlı olup genelde burası birinci tercih olarak kabul edebiliriz. İkiyüz metrelik bir sığlığa sahip pürüzsüz kumlu bir plaja sahip. Belediye ve özel sektörün koymuş olduğu şemsiye ve şezlonglardan faydalanabilir. Sahilin hemen arkasındaki bar ve restoranlardan içkinizi ve yemeğinizi karşılayabilirsiniz. Sahil 2000 yılında Mavi Bayrak ödülünü aldı.
Gökova Körfezine yukarıdan bakışta görmüş olduğunuz uzun plajdır. Burası koruma bölgesi olduğundan hiçbir şekilde müdahale edilmemiş edilmediği, gibide bakımsız kalmıştır. Deniz tabanı kumsal ve sığ sahilinde bazı bölümleri kumsaldır. Tuvalet, yiyecek, içecek, şezlong ve şemsiye ihtiyaçlarınızı kendi imkanlarınızla çözmek durumundasınız. Buraya ulaşım sadece plajın iki ucuna olmak kaydı ile vardır. Akyaka tarafından olan bölüme azmağın diğer tarafına köprüden geçerek ancak yaya olarak girme şansınız var. Diğer tarafa ulaşım Marmaris’e doğru giderken Gökova Dörtyol kavşağını geçtikten sonra sağa doğru tarlaların arasına girip yolu takip ettiğinizde sizi sahile ulaştıracaktır.
Orman kampının içine giriş ücretli Buraya arabanız veya yaya olarak giriş yapabilirsiniz. İç kısımlarda çok güzel piknik alanları mevcut. Sahil olmasa da yüzmeye elverişli hele bire de atlamayı seviyorsanız güzel yerler bulunmakta. Tuvalet ve duş problemi yok ve kıyıda şezlong bulmanız mümkün ancak şemsiye ihtiyacınızı kendiniz karşılamanız gerekiyor.
ÇINAR SAHİLİ Akyaka’nın en gözde sahillerinden birisidir. Ulaşımı kolay kıyı boyunca asfalt yolu bulunuyor ve rahat bir ortam. Akyaka ile arası yaklaşık olarak 3 km.dir. Çınar’a benim tavsiyem, eğer; yürümeyi seviyorsanız yürüyerek gitmeniz ve yürüyerek dönmenizdir. İnanın sahili kadar yolu da doğal bir güzelliğe sahiptir. Ne demiştim sizlere Akyaka o kadar güzel bir yer ki her ne yaparsanız yapın her yaptığınız işte zevk alırsınız. Kıyıda zakkumlar insanların gölgelenmesine olanak sağlıyor. Sahil küçük renkli çakıl taşları ile kaplı. Berrak masmavi denizi görenleri büyülüyor ve içlerinde nezih anlar yaşatıyor. Denizi temiz ve bir kaç metre sonra derinleşiyor. çınar
Çınar sahilinde sizlerin ihtiyaçlarını karşılamak için bir büfe, tuvalet ve telefon kulübesi var. Çınar sahilindeki teknoloji sadece bundan ibaret. Gerçi karnınız doyduktan sonra neye ihtiyacınız var ki? Orada olduğunuz müddetçe vahşi yaşamı keşfetmeye çalışın. En kolay yoldan “şahinler yüksekten hoşlanır” hemen sahilin arkasındaki dağa tırmanın ve sahili olabildiğince yukarıdan bakın. Unutmadan söyleyeyim sahilde 15 m.lik bir azmak var bu azmak o kadar soğuk ki yazın dahi kendine güvenemeyenler bu azmağın yanında gezmezler. Ne olur ne olmaz meçhul bir el sizi azmağa doğru itebilir!!!!
AKBÜK SAHİLİ ile Akyaka ile arası 30 km. Buraya Çınar sahiline gittiğiniz yolun devamından ulaşabilirsiniz. Yol Çınar Sahilinin sonuna kadar asfalt ancak daha sonra çok fazla kötü olmayan stabilize bir yol başlıyor. Akbük’e doğru giderken görecek olduğunuz tabiatta bir harika, sahilde çarpık yapılaşma yok ve birinci derece koruma alanı. Sahil Çınar gibi küçük çakıl taşlarıyla kaplı. Sahil olabildiğince geniş, sakin ve huzurlu. Ancak sahilin sonuna kadar araba ile gidip ormanın içinden burnun öbür tarafa ulaşmayı başarabilirseniz burada sahil çok fazla kumlu değil ama tabanı kumlu bir denize kavuşursunuz. Şanslıysanız tenha olan bu yerde sizden başka kimse olmamasının ihtimalide yüksek. akbük
Akbük’te bir iki restoran var bu restoranlarda birçok ihtiyacınızı karşılayabiliyorsunuz. Tuvalet ve su ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz belediyenin kurmuş olduğu prefabrik üniteler var. Kabin ve duş imkanları sınırlı. Ayrıca kamp yapmayı seviyorsanız kamp yapacak müsait alanlarda var. Akbük’ün sadece kendisi değil Akbük’ün yukarıdan görüntüsü bir başka güzel inanın hiç sıkılmadan uzun süre bu manzarayı seyredebilirsiniz. Burası Akyaka’dan kalkan günlük tekne turlarının da uğrak yeridir. Birçok kişi bilirim tekne turlarında burayı görüp başka bir gün gezmeye gelir.
Kitesurf
Akyaka, uçurtma sörfü meraklılarının vazgeçilmezlerinden. Yaz boyunca sürekli esen termal rüzgarlar sayesinde Türkiye’nin en iyi kitesurf alanlarından birisi. Kitesurf alanının sığ bir suyu var, dibi kumluk ve dalgasız. Koya boşalan pek çok ırmak sayesinde çok tuzlu değil. Gökova kitesurf kumsalı Akyaka’dan 10 dakikalık mesafede. Gökova’daki koşullar her seviyeden binicinin kiteboard becerilerini hızla ve güvenle geliştirmesine uygun. Kitesurf kursları ya da kendini geliştirmek için sürekli rüzgarlar arayan bağımsız kiteboard’cular için mükemmel bir yer.
Akyaka’da bulunan kitesurf okulu bu sporu öğrenmek ya da böylesine uygun koşulların keyfine varmak isteyenler için tüm imkanlarıyla hizmet veriyor. Kitesurf dersleri resmi Uluslararası Kiteboarding Organizasyonu (International Kiteboarding Organization – IKO) eğitim programına dayalı. Deneyimli eğitimciler IKO onaylı ve mevcut biniş seviyenize bakılmaksızın hızla ve güvenle kendinize geliştirmenize yardım etmeye hazır durumdalar. Kitesurf kursları İngilizce, Almanca ve Türkçe dillerinde verililiyor. Grup kursları ve özel dersler de verilmekte.
İklim
Türkiye’nin Güney Batı ucundaki Muğla ilinin sınırları içinde yer alan Akyaka, Marmaris ile Muğla arasında yer alan Ula ilçesine bağlı. Gökova Körfezinin kuzeydoğusunda, Kuzeyinde 1000 metre yüksekliğindeki Sakartepe Dağı, doğusunda tatlı suların kaynadığı Kadın ve Akçapınar azmakları, güneyinde ise Gökova Ovası bulunan Akyaka, bu konumu ile tercih edilen bir tatil cenneti. Akyaka’nın merkezi deniz seviyesinden 110 metre yüksekte. Coğrafi konumu itibariyle 37.060181 enlem ve 28.330124 boylamında.
Belde coğrafi konumu itibariyle ılıman iklim kuşağında… Akdeniz iklim tipinin tüm özelliklerini taşıyor. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılıman ve yağışlı. Yağışların büyük bir bölümü Kasım ve Nisan ayları arasında. Nisan ayı başından, Ekim sonuna kadar denize girmek mümkün. Yıl içinde ortalama deniz suyu sıcaklıkları: Ocak 16, Şubat: 15, Mart: 16, Nisan: 17, Mayıs: 19, Haziran: 22, Temmuz 24, Ağustos: 26, Eylül: 25, Ekim: 24, Kasım: 21, Aralık: 18 derece.
Gündüzleri denizden karaya esen serin meltemleriyle yazın en sıcak günlerinde bile güzel ve huzurlu bir gün geçirilebilir. Ekim sonundan Nisan başına kadar geçen Kış sezonu süresince bile Akyaka, yumuşacık ılık iklimiyle gerçek bir cennet. Güneşli kış günlerinde hava sıcaklığı 20 ° C nin altına düşmüyor.
Yaz ve kış aylarında yılın 200 – 250 günü güneşli geçiyor. Ortalama %50 ila %70 arasında değişen düzenli bir nem oranına sahip. Bu da insan sağlığı için ideal bir ortam sunuyor… Akyaka ılıman iklimi nedeniyle yılın her ayında tatil yapmaya elverişli…
Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde yer alan Akyaka, zengin flora ve faunası ile ekolojik yönden oldukça önemli bir turizm beldesi.
|